Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) Biriminde bugün Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, TÜBİTAK MAM, Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Sanayi Odası iş birliğiyle ilaç sektörü toplantısı gerçekleşti.
Toplantıya Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, Kocaeli Üniversitesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Proje Yazılım Uzmanları, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin, TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enstitü Müdürü Dr. Osman Okur, Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünden, Kocaeli Sanayi Odasından davetliler ve ilaç firmaları katıldı.
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü gerçekleşen toplantının önemli olduğunun altını çizerek, "Dünya ölçeğinde Ar-Ge alanında en çok yatırımın yapıldığı alan olan ilaç sektörüne yönelik bizlerin de sorumlulukları var. Bu sorumluluklar nedeniyle yapılacak çalışmaları değerlendirmek istiyoruz. Dünya'da AR-GE çalışmalarının %15'e yakınını temelde ilaç sektörü ve farmakolojik alanlar oluşturuyor. Tabii ki ekonomik boyut oldukça önemli bir durum. İhracat ve ithalat rakamlarının oranı bize yakışmıyor. Bunu daha iyiye taşıyacak bir potansiyele sahibiz. Bu verileri düşündüğümüzde sektöre yapılan her türlü katkı ve alana yönelik her türlü faaliyetin ülkemiz açısından çok büyük bir öneme sahip olduğu açıkça ortadadır. İfadelerini kullandı.
"Türkiye Yüksek Teknolojiye Geçmeli"
TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan Türkiye'nin ihracattaki kilogram fiyatının 1.4 dolar olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti sanayiyi kalkınma politikası olarak seçmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin başka bir kaynağı da yoktur. Türk toplumunun sosyal refahını arttırmak ancak sanayileşmeyle ve üretimle mümkündür. Sanayide teknoloji yoğunluğunun artması yani düşük teknolojiden orta-yükseğe, yükseğe geçme her aşamada gayrisafi milli hasılata veya toplumun refahına çok ciddi etkileri var. Eğer yapılan üretime bilgi katılırsa bilginin değeri artıyor. Üretimin değeri artıyor." İfadelerini kullandı.
"Ar-Ge Merkezlerimizin Sayısını Arttırmalıyız"
Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, ülkemizdeki ithalat ve ihracat rakamlarına değinerek, "İlaç sektörümüz önemli ülkemize baktığımız zaman yaklaşık 5 milyar dolar bir ithalatımız var.1 milyar dolarda ihracatımız var. Yani aradaki makas büyük. İlimize baktığımız zaman 128 tane Ar-Ge merkezimiz var. İstanbul'dan sonra ikinci sıradayız. İlaç sektöründe ilimizde 3 tane Ar-Ge merkezimiz var. Bu merkezlerin sayısını arttırmamız gerek." dedi.
Toplantı, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve davetliler eşliğinde Bitkisel İlaç Mükemmeliyet Merkezi ve Biyoteknolojik İlaç Mükemmeliyet Merkezi ziyaretlerinin ardından sona erdi.
http://bhi.kocaeli.edu.tr/ekim12-19.htm
E-bültenimize kayıt olarak, Onko İlaçları ve onkoloji alanındaki gelişmeler ile
ilgili haberleri alabilirsiniz.