İrfan Koç: Onko ve Koçsel İlaç'ın Yönetim Kurulu Başkanı'yım. Bir ilki başardım, Türkiye'de en teknolojik ilaç fabrikasını kurdum. Avrupa'dan bu konuda GMP alan tek firma biziz. Katma değeri çok yüksek olan ilaç sektöründe en yüksek ihracat potansiyeline sahip firmayız. Bunlar güzel şeyler ama zorlukları da var.
Prof. Dr. Kerem Alkin: OSB içinde yer almanızın avantajları, dezavantajların da vurgulayarak anlatırsanız bize çok büyük katkısı olur.
İrfan Koç: Organize Sanayi'nin içinde olmamızın en büyük avantajı, böyle teknolojik bir yatırım yapabilmemdir. Sağ olsun, Sayın Başkanım Sayın Bölge Müdürü Nil Sönmez Hanım ve ekibinin destekleriyle dünyadaki 14 teknolojik fabrikadan birini yapmak nasip oldu. Bu OSB'De bunu yapmasaydım, başka yerde kolay kolay başarabileceğimi düşünmüyorum. Sayın Başkanım sağ olsun, zor günlerimde destek vererek başarmamı sağlamıştır. Huzurlarınızda da teşekkür ederim. Benim sanayiciliğim yoktur. Tamamen ilaç ithalatı ve ticaretiyle uğraşan bir insandım ben. Türkiye'nin had safhada bir teknik insan sorunu var. Biz dünyanın en teknolojik makinelerini getirdik, çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Türkiye'de yüksek teknolojide çalışacak eleman bulmak çok zor. Biz elemanları alıyoruz, yurt dışına eğitime gönderiyoruz. İnanın ancak 5-6 ay çalıştırabiliyoruz. Sonrasında transfer olup başka yere gidiyor. Bu Türkiye'nin belki en önemli sorunlarından birisi. Özel sektör olarak, o yetiştirdiğimiz elemana sahip çıkamıyoruz. Yatırım yapıyoruz, her türlü masrafı yapıyoruz, eğitiyoruz, öğretiyoruz ama maalesef o elemana sahip çıkamıyoruz.
Prof. Dr. Kerem Alkin: Milli Eğitim veya YÖK bursu ile gidenler için bir üniversite ya da benzeri bir kamu kuruluşunda 5 yıl çalışma şartı var.
İrfan Koç: Özel sektörde yok. Zaten sorunumuz bu. Bu önemli sorun eğer çözülürse, sanayi kendi yetiştirdiği elemana sahip çıkarsa o zaman çok daha hızlı ilerleriz. Bir kanun çıkması lazım. Ar-Ge ile ilgili bir noktaya değinmek de istiyorum. Türkiye'de bizim Ar-Ge merkezimizde olan alet edevatlar hiçbir yerde yok. Sayın Rektörüm, sizi de bir gün bekleriz.
Prof. Dr. Haluk Görgün: Ben ziyaret ettim merkezinizi. Sanırım yurt dışındaydınız. Çok güzel çok memnun kaldım. Hakikaten nükleer santral titizliğinde, temizliğinde, müthiş bir yerdi.
İrfan Koç: Sağ olun. Türkiye'de şu anda onkoloji ilaçlarının yüzde 98'i ithal. Ben bunu yapmaya soyundum Türkiye'de. Doğru mu yaptım, yanlış mı yaptım o tartışılır. Çünkü ilk başta bankacılar dahil, hiç kimse bizim Ar-Ge çalışmalarımıza Ar-Ge ruhsatlarımıza değer vermedi. Türkiye'de en değerli şey gayrimenkul.
Prof. Dr. Kerem Alkin: Gayri-nakdi teminatlarla ilgili olarak çok önemli bir yasal düzenleme yapıldı. O yasal düzenlemenin içerisinde eğer Ar-Ge ruhsatları ve benzeri belgeler eğer konmadıysa, dahil olması için bir teşebbüste bulunabiliriz. Oda çok yararlı olabilir.
İrfan Koç: Benim toplam yatırımım 110 milyon Euro'nun üzerine çıktı. Ruhsatlarım hariç. Türkiye'de bankacılık bana göre dünya bankacılığının çok gerisinde. Konut kredisi gibi alanları kast etmiyorum, sanayi kredisinde diyorum. Maalesef Türkiye'de yatırım ve proje bankacılığı yok, en kısa zaman da bunun bir standarta oturtulması gerekmektedir diye düşünüyorum.
Prof. Dr. Kerem Alkin: Yatırım ve proje bankacılığı, Türkiye'de ilerleme kaydetmesi gereken bir konu, diyelim.
İrfan Koç: Biz iş adamları için diğer en önemli konu da teknik elemanlarımızın yeterli olmaması ve elimizde tutamamamız. Devlet nasıl birini yurt dışına gönderdiğinde 5 sene 10 sene çalışma zorunluluğu koyuyor, özel sektöre de koyması lazım. Bu konuda desteklerinizi istiyoruz.
İrfan Koç Kimdir?
İş hayatına Türkiye'nin önde gelen ilaç firmalarında başladı, burada uzun yıllar genel koordinatörlük görevini sürdürdü. Türkiye'de biyolojik ürün olan kan ilaçlarının eksikliğini fark ederek 1987 yılında Onko İlaç'ı kurdu ve Türkiye'ye kan ilaçlarını ithal etmeye başladı. İlerleyen yıllarda onkoloji ve aşı alanlarında ürünlerin de portföye katılmasını sağlayarak Koçsel İlaç'ı kurdu ve çeşitli tedavi alanlarında ürün sağlayarak ürün gamını genişletti. 2010 yılında ilaç fabrikası kurulumunu başlattı. Dünyanın en ileri teknolojisini fabrikaya taşıdı. 2015 yılında üretim faaliyetlerine başlayan fabrikada onkoloji ve steril sıvı ilaç üretim hatları bulunuyor. İrfan Koç, Onko İlaç ve Koçsel İlaç'ın kurucusu olarak halen her iki firmanın da Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyor.
E-bültenimize kayıt olarak, Onko İlaçları ve onkoloji alanındaki gelişmeler ile
ilgili haberleri alabilirsiniz.