Kışın hasta olmamak için, kışın hastalıklarından korunmak için neler yapmalıyız?
Kış aylarında kilo almanın yanı sıra enfeksiyon hastalıkları, grip ve nezle gibi sağlık sorunları da boy göstermeye başlar. Ama beslenmeye dikkat ederek bu gibi hastalıklardan kurtulmak ve hatta bunları önlemek de mümkün…
İstanbul Özel Hizmet Hastanesi Diyet ve Beslenme Bölümü’nden Diyetisyen Aşkın Yüksel’in verdiği bilgilere göre,kış mevsiminde grip, nezle gibi enfeksiyon hastalıkları sıkça görülmektedir. Bu nedenle bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde rol oynayan besin öğeleri, vitamin ve minerallere beslenmede yer verilmelidir. Vitamin ve minerallerden zengin olan sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.
Hangi Vitamin ve Mineraller Alınmalı?
Özellikle Kasım ayı gibi geçiş dönemlerinde beslenmemize her zamankinden daha fazla önem vermeliyiz. Bu dönemlerde özellikle vitamin ve mineral gereksinimlerimizde gözle görülür bir artış olmaktadır.
C vitamini, A vitamini, E vitamini ve çinko alınımı bu dönemlerde artırılmalıdır. Beslenmemiz günlük ihtiyacımızı karşılayacak enerjiye sahip olmalıdır.
Kış aylarında C vitamini yönünden çok zengin olan kuşburnu, yeşil biber, maydanoz, mandalina, portakal, kivi tüketimimi biraz daha artırılmalıdır.
D vitamini en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsimi ile birlikte güneş yavaş yavaş kaybolurken D vitamini alımı da azalır. Bu nedenle kışın güneşli havalarda 20 dk. güneş almak yeterli olacaktır.
Balık omega 3 yağ asitleri ile beraber D vitamini açısından da zengin olduğundan hastalıklardan korunmayı sağlayacak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirecektir.
B grubu vitaminlerini içerdiğinden, önemli bir enerji kaynağı ve posa içeriği yüksek olduğundan dolayı kuru baklagil tüketimi de kış aylarında arttırılmalıdır.
Vitamin Kayıplarını En Aza İndirin
Vitamin ve mineraller beslenmemizde bu kadar önemliyken hazırlama ve pişirme sırasındaki kayıplar da göz önünde bulundurulmalıdır. Kışın belki de en fazla gerek duyduğumuz ve hasta olunca hemen almaya başladığımız C vitamini hazırlama ve pişirme sırasında en fazla kayba uğrayan vitaminler arasındadır. Ayrıca sebze ve meyveleri tüketmeden önce taze olmalarına dikkat edilmelidir.
Kış Aylarında Sağlıklı Beslenme
1- Sebze ve meyveleri olabildiğince taze tüketmeye gayret gösteriniz.
2- Alış veriş yaparken meyvelerin çizilmemiş olanlarını özellikle tercih ediniz.
3- Limonu tüketeceğimiz an kesip anında yemeğinize ilave ediniz.
4- Yemek hazırlarken özellikle tahta kaşık kullanılmalıdır. Şunu hiç unutmayalım ki metal teması C vitaminin havaya karışmasını hızlandırmaktadır.
5- Patatesler C vitamini yönünden çok zengin besinlerdir ama vitamin daha çok kabuğa yakın kesimlerinde odaklanmıştır. Kabuklarını keserken çok dikkat etmeli veya olanak varsa önce haşlayıp kabuklarını ondan sonra temizlemeliyiz. Böylece hem besin kaybının önüne geçmiş oluruz hem de ısının etkisiyle C vitaminin patatesin ortasına yerleşir. Dolayısı ile C vitamini kaybı sıfıra indirgenmiş olur.
6- Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri tazyikli su altında değil temiz bir leğen içinde fazla hırpalamadan yıkayınız.
7- Sebzeleri bıçakla değil elle doğramaya özen gösteriniz.
8- Besinleri tüketeceğiniz kadar hazırlayıp servis ediniz. Besinler ne kadar çok bekletilirse vitamin kaybı da o oranda artış gösterecektir.
9- Besinlerin haşlandıktan sonra besin değeri kayıplarını önlemek için suyu dökülmemelidir. Haşlanan sebzenin suyu başka bir yemekte örneğin çorba ya da yemeğin suyunda kullanılabilir.
Kaynak: www.sağlıkbilgileri.net
Subscribe to our e- bulletin to receive news regarding recent
developments
about oncology and Onko.