Bahar yorgunluğu nedir, nasıl geçer?
Bahar yorgunluğu mevsimsel geçişlere uyum sağlayamayan bünyelerde ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak dikkat çekiyor. Kış aylarının ardından yavaşlayan metabolizmanın bahara geçişe hemen adapte olamaması bireylerde uykusuzluk, stres, yorgunluk gibi sorunlara neden olurken, bu sorunlar insanların özel ve iş hayatlarını olumsuz etkileyebiliyor. Peki bahar yorgunluğu nasıl geçer?
Mevsim geçişleri insanların en sık hastalandıkları dönemler arasında yer alıyor. Özellikle bahar mevsimine geçişlerde insanlarda bahar yorgunluğu gibi rahatsızlıklar yaşanabiliyor. Bahar yorgunluğu belirtileri ortaya çıkmaya başladığı andan itibaren kişilerin özel ve iş yaşamını olumsuz etkiler, hayat kalitesinde azalmalara neden olur. Kış aylarında yavaşlayan metabolizmanın baharın gelişine ayak uyduramamasından kaynaklanan bahar yorgunluğu, eğer 2 haftadan daha uzun sürüyorsa, konusunda uzman bir hekimden yardım almak gerekmektedir. Önlem alınmadığı takdirde bu durum yeniden tekrar edebilir. Peki bahar yorgunluğu belirtileri nelerdir, ne iyi gelir? Bahar yorgunluğu nasıl geçer?
Bahar yorgunluğu belirtileri nelerdir?
Mevsim geçişleri hemen herkes için zor geçmektedir. Özellikle soğuk kış aylarının ardından gelen bahar döneminde havalar ısınmaya başlarken, bireylerde daha fazla uyku, daha fazla, sıkılganlık, daha fazla yorgunluk görülmeye başlar. Gündelik işleri yapmada iyice sıkılgan hale gelir, işe gitmek ya da bir şeyler yapmak istemeyiz. Bu durumlar genellikle 2 haftalık bir geçiş süresince devam eder ancak zaman zaman bu süre uzayabilmektedir. Eğer uzun süre bu depresif durum devam ediyorsa, bu durumda alanında uzman bir hekimden yardım alınması gerekmektedir. Kişide ortaya çıkan kaygı, asabiyet, uyku, dikkatsizlik, halsizlik yorgunluk gibi durumlar eğer 2 haftadan uzun sürüyorsa ve tedavi edilmezse, daha sonra yeniden tekrarlayabilmekte, daha farklı ve ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
Vücudumuz neden ve neye tepki veriyor?
Öncelikle mevsim şartları insanların metabolizmalarını etkilemektedir. Yani kış aylarında yavaş çalışan metabolizma, baharda hızlanırken, vücut buna uyum sağlayamayabilir. Öte yandan baharla birlikte havadaki elektrik yükü artar ve bu da insan kimyasında olumlu yahut olumsuz etkilere neden olur. Eğer vücudunuzda pozitif yüklü iyonlar artarsa daha zinde ve mutlu hissedersiniz. Ancak negatif iyonların artması durumunda ise kendinizi yorgun, halsiz hissedersiniz. Bu durum da bahar yorgunluğu olarak tabir edilen durumun ortaya çıkmasına neden olur. Tüm bunların yanında bahar aylarında metabolizma hızlanırken, eğer vücudumuzda vitamin eksikliği bulunması durumunda da vücut geçiş koşullarına uyum gösteremez. Yine kan şekeri düşüklüğü, tiroit hormonu azlığı ve böbreküstü bezinin az çalışması da yorgunluk yapan nedenler arasında gösterilebilmektedir.
Bahara stresli girmeyin
Mevsimler insanların hormonlarını etkilenmektedir. Eğer depresyona eğiliminiz varsa, stresli bir işte çalışıyorsanız, özel hayatınızda mutsuzsanız, bahara geçişte ruhsal değişimlerin sizde görülme ihtimali artmaktadır. Özellikle kır yaşamında bu durum daha az görülürken, büyükşehirlerde yaşayanlar çevresel koşulların da etkisiyle bahar yorgunluğundan etkilenebilirler. Yine beslenme düzeniniz ve yediğiniz yiyecekler bu durumun oluşmasında etkili olacaktır. Burada önemli nokta daha önce de bahsettiğimiz üzere bu durumun ne kadar sürdüğüdür. Eğer uzun süre devam ediyorsa, bir an önce doktora başvurmak gerekmektedir.
Bahar yorgunluğu nasıl geçer?
Öncelikle bahara hazırlığı bahar geldiğinde değil, bahar henüz gelmeden yapmak gerekmektedir. Vücudumuzu geleceğe hazırlamak önemlidir. Özellikle mevsim meyve ve sebzelerinden oluşan yiyecekler vücut dengemizi düzenlemede yardımcımız olacaktır. Kış aylarında bolca C vitamini ve B vitamini depolamak bahara geçişte vücut dengemizi korumada yardımcı olacak. Bize enerji verecek yiyecekler tüketmeliyiz. Yine enerjimizi nasıl kullandığımıza dikkat etmeliyiz. Pek çok insanın çalışma saatleri belli bir standarda bağlı olduğundan dolayı dinlenme ve uyku için zaman ayırmalı, bu zamanı doğru kullanmalıyız. Yine vücudun en fazla ihtiyacı olan maddelerden biri sudur. Bu nedenle su tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Susuz kalan vücutta metabolizma yavaşlar. Bu sebeple günde en azından 10 bardak su içmek doğru olacaktır. Diğer yandan aşırı kahve ve çay tüketiminden de kaçınmak gerekir. Öte yandan süt ve süt ürünlerini tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Bahar yorgunluğuna karşı alınacak en önemli tedbirlerden biri de spordur. Düzenli egzersizler yapmak metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Kış aylarında daha az hareket ederiz. Eğer spor yaparsak burada bir denge sağlama şansımız olur. Solunumun düzenlenmesi de sporla mümkündür. Vücuda yeteri miktarda oksijen girmesini sağlamak bahar yorgunluğuna alınacak önlemlerdendir. Basit egzersizler, yürüyüş, koşu, yüzme ve bisiklet gibi egzersizleri bu dönemde tercih edebilirsiniz. Spor yaparken vücudunuzu zorlamayın.
Uzun süren etkiler hastalığın habercisi olabilir!
Bahar yorgunluğu geçiş evresinde yaşanabilen bir durumdur ancak bu durum uzarsa başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle doktora başvurmak gerekir. Vücudunuzun verdiği fiziksel ya da ruhsal tepkilere göre; kansızlık, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, tümörler, yeme bozuklukları, tiroit hastalıkları, kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, uyku bozukluğu, depresyon gibi sorunların habercisi olabiliceğini unutmayın.
Kaynak: www.cnnturk.com
Subscribe to our e- bulletin to receive news regarding recent
developments
about oncology and Onko.